Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή

Επέλεξα η πρώτη ανάρτηση σε αυτό το ιστολόγιο να αφορά τη διαδικασία των εκλογών, εξηγώντας πράγματα που αφορούν τη συμμετοχή των φοιτητών που ίσως πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Θα περιγράψω συνοπτικά τι ίσχυε μέχρι πρόσφατα και τι ισχύει τώρα επί της διαδικασίας.



Εδώ και πολλά χρόνια, η ανάδειξη προέδρων στα πανεπιστημιακά τμήματα γίνεται με ψηφοφορία όπου συμμετέχουν τόσο οι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) όσο και οι φοιτητές. Η αναλογία συμμετοχής είναι της τάξης του 50% προς 40% αντίστοιχα, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στο λοιπό προσωπικό του πανεπιστημίου. Όπως καταλαβαίνετε, η συμμετοχή των φοιτητών είναι ιδιαίτερα σημαντική, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καθορίζουν αποφασιστικά το αποτέλεσμα.



Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές οι φοιτητές συμμετείχαν στις εκλογές διά αντιπροσώπων (εκλέκτορες). Τους αντιπροσώπους τους καθόριζαν οι επικεφαλείς των διαφόρων φοιτητικών παρατάξεων με αυθαίρετα κριτήρια (και όχι π.χ. με βάση το πλήθος των "σταυρών" που οι διάφοροι υποψήφιοι των φοιτητικών παρατάξεων πήραν στις φοιτητικές εκλογές, το οποίο εξάλλου σπάνια ανακοινώνεται). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι επικεφαλείς των παρατάξεων να επιλέγουν ως εκλέκτορες φοιτητές οι οποίοι θα ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο (ακόμη και αν μέσα στην ίδια παράταξη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις). Αν λοιπόν οι επικεφαλείς κάποιων παρατάξεων, ιδιαίτερα των μεγάλων, συμφωνήσουν να στηρίξουν έναν υποψήφιο, τότε το 40% της φοιτητικής συμμετοχής πηγαίνει ολόκληρο σε αυτό τον υποψήφιο, ο οποίος πλέον χρειάζεται ελάχιστες ψήφους καθηγητών για να εκλεγεί.



Με βάση τον καινούργιο νόμο όμως πλέον ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές, οπότε το 40% της φοιτητικής συμμετοχής δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των φοιτητών, τόσο μικρότερη θα είναι η επιρροή των οργανωμένων παρατάξεων στο αποτέλεσμα. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία η έλειψη σοβαρής δημοσιότητας για τις εκλογές. Όπως επίσης δεν είναι τυχαία η έλλειψη στάθμισης των ψήφων με βάση την προσέλευση. Δηλαδή το ποσοστό που παίρνει κάθε υποψήφιος βγαίνει με βάση τον αριθμό αυτών που ψήφισαν και όχι με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων. Έτσι για παράδειγμα αν ψηφίσει ένας μόνο τότε ο υποψήφιος που ψηφίστηκε παίρνει όλο το 40%.



Καθίσταται πλέον επιτακτική η συμμετοχή όλων των φοιτητών στις εκλογές. Όχι μόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα στρέβλωσης της βούλησής τους, αλλά και για καταδειχθεί στην πράξη ότι η εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας είναι εφικτή και στηρίζεται από την πλειοψηφία των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου