Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο υπεύθυνα αντιμετώπισε το Τμήμα όλα αυτά τα χρόνια την υπόστασή του είναι ό,τι έχει να κάνει με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του. Αποσπασματικά και εντελώς περιστασιακά. Χωρίς διάθεση να αφιερώσουμε χρόνο για να χαράξουμε μια στρατηγική ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με άλλα Τμήματα Πληροφορικής τα Πολυτεχνικά τμήματα. Να πω ότι σε συναντήσεις Προέδρων Τμημάτων Πληροφορικής οι εκάστοτε Πρόεδροί μας συμμετείχαν δι’ αντιπροσώπων;

Φυσικά και η ευθύνη των κυρίαρχων φοιτητικών παρατάξεων είναι μεγάλη και ίσως αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της στρεβλής λειτουργίας σε συλλογικό επίπεδο από τη στιγμή που απ’ ότι έδειξαν τα γεγονότα δεν κάνουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα ώστε να έχουν τουλάχιστο σ’ αυτό το θέμα συλλογική δράση σε επίπεδο τμήματος. Ας εξακολουθούν οι φοιτητές μας να επιλέγουν να εκπροσωπούνται και να εκφράζονται μέσα από τον ενιαίο όπως καθιερώθηκε να λέγεται σύλλογο ΠαΜακ. Να θεωρούν άραγε ότι έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής, για παράδειγμα;

Ο Πρόεδρος του Τμήματος πρέπει να μεριμνήσει, να έρθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς – Πρόεδροι άλλων τμημάτων Πληροφορικής, Πανελλήνιοι σύλλογοι Πληροφορικής, κ.λπ. – για να υπάρχει πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστούν οι απόφοιτοι του Τμήματος κατά το καλύτερο δυνατό, και να μην αρκείται απλά στην έκδοση ενός σχετικού ψηφίσματος από τη Σύγκλητο.

6 σχόλια:

  1. Αυτό είναι όντως απο τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας.
    Επειδή όταν πρωτομπήκε το μάθημα της πληροφορικής στα σχολία δεν υπήρχαν αρκετοί καθηγητές πληροφορικής, έκαναν κάποιες ώρες σεμινάρια (!!) σε φυσικούς, μαθηματικούς, μέχρι και θεολόγους!! και τους έβαλαν να διδάσκουν στα παιδιά πληροφορική στα σχολεία!! Αν είναι δυνατόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια κ. Στεφανίδη για την κίνηση σας. Όπως φαίνεται μέσα και από την κοινότητα φοιτητών pamakhouse.gr οι κινήσεις σας αναγνωρίζονται από εμας. Συνεχίστε έτσι για την αναβάθμιση του τμήματος μας.

    Σας ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.Είναι ένα πάρα πολύ συμαντικό θέμα.΄Πρέπει να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και να βρεθεί τρόπος να ΄θεωρούμαστε ισάξιοι στον επαγγελματικό χώρο με πχ ηλεκτρολόγους μηχανικούς από Πολυτεχνεία...Απ'αυτόεξαρτάται το που και πότε θα βρούμε δουλειά όπως και το τι δουλειά αφού πάρουμε πτυχίο.Πιστεύω ότι πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι μας γι'αυτό το σκοπό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που μας απασχολεί όλους είναι σίγουρα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεδομένου του φόρτου μαθημάτων που έχει η σχολή (πάνω από 60 αν δεν κάνω λάθος), και της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα σε 4ετής και 5ετής σχολές όσον αφορά την αξία του πτυχίου ( αναγνώριση master στο εξωτερικό, μεγαλύτερη μοριοδότηση στο δημόσιο και πολλά άλλα...), ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα? Ποια η θέση του συνυποψηφίου σας κ. Μανιτσάρη? Τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος του τμήματος γι' αυτό? Γενικά τι διαδικασία απαιτείται για τη μετατροπή? Βρίσκει ανταπόκριση η ιδέα στα υπόλοιπα μέληΔΕΠ?

    Υ.Γ. 1
    Εκτιμώ, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου τον αγώνα που κάνετε για την ανάδειξη του τμήματος μας και βέβαια θα σας στηρίξουμε...

    Υ.Γ. 2
    Απ' ότι ξέρω παρεμφερές τμήμα πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη έχει μετατραπεί σε 5ετή σχολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα της 5-ετούς διάρκειας το είχα αναφέρει πριν τις εκλογές του Ιουνίου και είναι παράλειψή μου που δεν το ανέφερα και τώρα. Είχα πει και το ξαναλέω λοιπόν -και σ' ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να το αναφέρω- ότι είναι κάτι που αν εκλεγώ πρόεδρος θα επιδιώξω να το "κυνηγήσουμε". Το επιχείρημά μας μπορεί να είναι όχι τόσο ο αριθμός των μαθημάτων αλλά ο διττός χαρακτήρας του Τμήματος - Εφαρμοσμένη Πληροφορική και όχι απλά Πληροφορική. Είναι αρκετά δύσκολο να περάσει από το Υπουργείο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θέλει έξυπνες και συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες από τη μεριά του Προέδρου. Και κυρίως το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενα όπως για παράδειγμα, Financial Engineering κ.λπ. Νομίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση από αρκετά μέλη ΔΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνχαρητήρια για το ενδιαφέρον για το τμήμα μας. Πρεπει να γινουν όντως πράξη πολλά και κυρίως να αναγνωριστούν τα δικαιωματά μας σαν σχολή. Σας ευχομαι καλή επιτυχία και να πετύχει το έργο για το καλό όλων μας. θα ειμαστε εκεί να σας στηρίξουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή