Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Για το σύλλογο φοιτητών Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα μας ταλαιπωρούμαστε έντονα από το θέμα του τρόπου εκπροσώπησης των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το αν η εκπροσώπηση πρέπει να ορίζεται από τον φοιτητικό σύλλογο του Πανεπιστημίου, ή αν θα πρέπει να υπάρχει σύλλογος φοιτητών Τμήματος.


Ο παλιός νόμος καθόριζε μεν ότι κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα πρέπει να έχει τον δικό του φοιτητικό σύλλογο, άφηνε όμως ένα "παραθυράκι" πάνω στο οποίο πατούσαν οι υποστηρικτές του "ενιαίου" φοιτητικού συλλόγου (τόσο στο δικό μας, όσο και σε μερικά άλλα πανεπιστήμια). Ο νέος όμως νόμος (της Γιαννάκου) είναι απολύτως σαφής και ορίζει μόνο φοιτητικούς συλλόγους τμημάτων και μάλιστα εγκεκριμένους από το Πρωτοδικείο. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν τόσο έντονες με αποτέλεσμα ο νόμος αυτός στο σκέλος του τρόπου της φοιτητικής εκπροσώπησης να μην εφαρμόζεται, με τη σιωπηρή συγκατάθεση του ΥΠΕΠΘ.


Ειδικά στο δικό μας Τμήμα η κατάσταση είναι τραγελαφική. Πριν 2-3 χρόνια βρέθηκε μια σημαντική ομάδα φοιτητών οι οποίοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες δημιουργίας φοιτητικού συλλόγου Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Όμως, οι υποστηρικές του ενιαίου συλλόγου κινήθηκαν γρηγορότερα, ιδρύοντας πρώτοι τέτοιο σύλλογο και κρατώντας τον ανενεργό! Στη συνέχεια, το Πρωτοδικείο αρνήθηκε την ίδρυση του πραγματικού συλλόγου φοιτητών του Τμήματός μας, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει ήδη τέτοιος (ο ανενεργός). Με άλλα λόγια, κάποιοι φοιτητές του Τμήματός μας έχουν ιδρύσει έναν σύλλογο φοιτητών Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, τον οποίο κρατάνε ανενεργό εμποδίζοντας οποιαδήποτε άλλη ομάδα φοιτητών να πράξει κάτι τέτοιο...


Η δική μου θέση επί του θέματος είναι λοιπόν η εξής: Είμαι σαφέστατα υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας συλλόγου φοιτητών Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, όχι επειδή το ορίζει ο ισχύων νόμος (εξάλλου οι νόμοι αλλάζουν πολύ εύκολα στη χώρα μας) αλλά επειδή έτσι απαιτεί το συμφέρον των φοιτητών του τμήματός μας. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να προωθηθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των φοιτητών του Τμήματός μας, τόσο εντός του Τμήματος και του Πανεπιστημίου μας, όσο κυρίως στην αγορά εργασίας (το θέμα του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχος πληροφορικής εκκρεμεί), χωρίς την ύπαρξη φοιτητικού συλλόγου Τμήματος. Ρωτήστε και τη γνώμη των συναδέλφων σας στο ΑΠΘ και σε άλλα τμήματα πληροφορικής ανά την Ελλάδα.


Επί του πρακτέου τώρα: Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος στο Τμήμα, δεσμεύομαι να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για τη λειτουργία φοιτητικού συλλόγου Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Όμως, επειδή το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως εσάς τους φοιτητές, θα χρειαστώ και τη δική σας συμβολή. Με άλλα λόγια, θα σταθώ στο πλευρό σας με όλες μου τις δυνάμεις σε όποια ειλικρινή προσπάθεια κάνετε για τη λειτουργία συλλόγου φοιτητών στο Τμήμα μας. Επειδή όμως πρέπει να προασπίσω και την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από αυτό το θέμα, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα θα αναγκαστώ να προχωρήσω με το ισχύον καθεστώς, το οποίο όσο και αν το θεωρώ παράνομο, υποστηρίζεται δυστυχώς από όλες τις προϊστάμενες αρχές.


Η πρότασή μου: Πάρτε το θέμα στα χέρια σας!


Υ.Γ.: Σε συνάρτηση με το θέμα του συλλόγου φοιτητών, θα πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσετε σοβαρά και το θέμα του συλλόγου αποφοίτων του Τμήματός μας, κάτι που υπάρχει σε πάρα πολλά άλλα Τμήματα.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και όσοι τότε ασχολήθηκαν, τι κερδίσαν πραγματικα; Μερικούς τραμπουκισμούς, μια δίκη χαμένη με πιθανή συνταγματική καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και φυσικά χαμένο κόπο. Κύριε Στεφανίδη προσωπικά αμφιβάλω αν μια κίνηση δημιουργίας ξεχωριστών συλλόγων θα έχει κάποιο αντίτυπο στο τμήμα καθώς δε θα βρεθεί εύκολα κάποιος δικαστής που να μπορέσει να κάνει αυτό που ακριβώς πρέπει να κάνει. Αυτά τα λέω εκ πείρας καθώς είχα δει ανθρώπους σε τι κατάσταση νεύρων ήταν και πραγματικά αναρωτιέμαι αν όντως αξίζει αυτή η κατάσταση. Σίγουρα για να το κάνουν τα παιδιά θα άξιζε καθώς όλοι τους είναι ακέραιοι χαρακτήρες, αλλά το να είναι ακέραιοι χαρακτήρες δε φτάνει. Εδώ ορισμένες παρατάξεις κάνουν οτιδήποτε θελήσουν είτε στα δικαστήρια, είτε στο πανεπιστήμιο, τι θα τους εμποδίσει να το ξανακάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή