Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Είναι υποχρέωσή σας...

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να σας αποτρέψουν από το να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Κάποιοι σας καλούν σε αποχή, άλλοι σε "μαζικές" παραστάσεις διαμαρτυρίας, άλλοι αφήνουν να πλανάται ότι θα αρπάξουν και πάλι τις κάλπες ή ότι θα δημιουργήσουν επεισόδια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εκλογές θα διαρκέσουν μόλις τρεις ώρες σε μία μόνο κάλπη για περισσότερους από 1000 φοιτητές.

Σας φοβούνται. Φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο ή την εξουσία . Φοβούνται τις διαφορετικές φωνές. Φοβούνται την αλλαγή. Φοβούνται το καλύτερο.

Μην τους κάνετε τη χάρη. Ελάτε να ψηφίσετε μαζικά. Ελάτε να ψηφίσετε από νωρίς το πρωί. Δείξτε υπομονή στις ουρές. Είναι η δική σας συμβολή για να βελτιωθεί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Είναι υποχρέωσή σας. Είναι υποχρέωση σας απέναντι στο Τμήμα σας που σας φιλοξενεί. Είναι υποχρέωσή σας απέναντι στους γονείς σας που στερήθηκαν για να σπουδάσετε. Είναι υποχρέωση σας απέναντι στην κοινωνία που πληρώνει για να έχουμε δωρεάν Παιδεία. Είναι υποχρέωση σας απέναντι στα παιδιά σας, για να μην συναντήσουν τα ίδια προβλήματα με εσάς. Και πάνω από όλα, είναι υποχρέωση σας απέναντι στον εαυτό σας, ως στοιχείο υπευθυνότητας και αυτοσεβασμού.

Με έχετε γνωρίσει στα αμφιθέατρα ως δάσκαλο. Τις θέσεις μου για το Τμήμα μας, για το πρόγραμμα σπουδών, για τα επαγγελματικά σας δικαιώματα, για την εκπαιδευτική διαδικασία και για τον σύλλογο φοιτητών που θα έπρεπε να έχετε σάς τις έχω δημοσιοποιήσει στο ιστολόγιο μου, στη διεύθυνση http://stephanides.blogspot.com/. Εάν συμφωνείτε μαζί μου, ελάτε να προσπαθήσουμε μαζί για να τις κάνουμε πράξη.

Καλή ψήφο!

Ειλικρινά,

Γιώργος Στεφανίδης

4 σχόλια:

  1. Κύριε Στεφανίδη καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για το blog σας και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια. Ελπίζω να συνεχίσετε να εκθέτεται τους προβληματισμούς σας εδώ και μετά το πέρας των εκλογών όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω πάρει πτυχίο και δεν έχω δικαίωμα ψήφου αλλά να ξέρετε ότι αν μπορούσα θα σας στήριζα.

    Όσον αφορά στα του τμήματός μας ο δρόμος που έχετε διαλέξει είναι δύσκολος μιας και σε αντίθεση με την πλειοψηφία(δυστυχώς), μερικοί από μας γνωρίζουμε με ακρίβεια τι συμβαίνει μιας και έχουμε παραβρεθεί σε κάποιες συνελεύσεις του τμήματος αν και "παράνομα" σύμφωνα με τον πρόεδρο (Παπ….ίζο) και αρκετούς καθηγητές του τμήματος. Από αυτό εδώ το Blog καλείται τον κόσμο να σας στηρίξει αλλά πρέπει να ξέρετε ότι προσωπικά έχω απογοητευτεί από την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών(πλην μερικών). Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πριν μερικά χρόνια κάποιοι έδρασαν με βάση το συμφέρον τους και στη συνέχεια άλλαξαν στρατόπεδα και πάλι για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων και πάλι. Ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι και θα το καταλάβουν και οι ίδιοι αν διαβάσουν το παρών. Είναι απλά ντροπή. Πολλοί από τους φοιτητές αισθάνονται μόνοι. Οι περισσότεροι καθηγητές σωπαίνουν γιατί απλά φοβούνται ή γιατί δεν τους ενδιαφέρει και με τον τρόπο αυτό συμβάλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της κατάστασης γιατί ΝΑΙ η σιωπή είναι συνενοχή.

    Επιπλέον αν και φιλότιμη η προσπάθειά σας να στέλνετε e-mail για να αφυπνίσετε τους φοιτητές πιστεύω ότι κοιμούνται ύπνο βαθύ. Απλά οι περισσότεροι ακολουθούν τις προσταγές αυτών που εκτελούν τις εντολές της πρυτανείας. Το αντάλλαγμα δε για να πουλήσουν την ψήφο τους είναι ένα μπουκάλι στις “μούσες” και μερικές ώρες γλεντιού. Αυτό δεν είναι σκεπτόμενη νεολαία είναι ένα τίποτα. Πρόκειται για άτομα που ούτε ξέρουν, ούτε είναι διατεθειμένα να καταλάβουν πιο είναι το συμφέρον τους σα σύνολο. Μια συγκεκριμένη παράταξη έχει παίξει πολύ καλά το ρόλο της στο να μετατρέψει τους φοιτητές του τμήματός μας σε άβουλα όντα και να τους διδάξει το δρόμο του ατομικού συμφέροντος. Για να ξυπνήσουν θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό και βλέπουμε. Αλλά να μου πείτε τι πιο συνταρακτικό από κάποιες πτυχές του νόμου πλαισίου?

    Μιλάτε για υποχρέωση απέναντι στο τμήμα, στους γονείς, στην κοινωνία και αυτά όταν απευθύνεστε στους φοιτητές του τμήματός μας που έχουν όπως είπα οι περισσότεροι από αυτούς αφιερώσει τη δράση τους στην προαγωγή του ατομικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού. Ποια υπευθυνότητα και ποιος αυτοσεβασμός ? Έννοιες δυσνόητες, ξένες.

    Μιλάτε για άτομα που προσπαθούν να εκφοβίσουν. Αυτά σας διαβεβαιώνω τα κάνει μόνο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Οι υπόλοιπες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν απλά εγκλωβιστεί και χαθεί κάπου μέσα στην ιδεολογία τους για αυτό και προβάλουν το “σπάσιμο” των εκλογών ως τη μόνη λύση. Αν πραγματικά είχαν τον κόσμο με το μέρος τους δε θα χρειαζόταν να σπάσουν τις εκλογές αλλά θα τον έπειθαν έτσι ώστε να απέχει αλλά δεν πείθουν και το ξέρουν και οι ίδιοι.

    Οι περισσότερες θέσεις σας για το τμήμα με βρίσκουν σύμφωνο και γυρίζουμε στο διαταύτα, τις εκλογές. Προσπαθείτε να προασπίσετε τα συμφέροντα των φοιτητών που όπως έχουν αποδείξει δεν δίνουν σχεδόν δεκάρα γιατί αν έδιναν δε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Κατανοώ όμως ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν την αρχή και δε μιλάω για εσάς μόνο αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν σταθεί κατώτεροι των περιστάσεων. Είναι πολλά αυτά που θέλω να πω με συγκεκριμένες αναφορές και γεγονότα αλλά θα έπρεπε να κάνω τουλάχιστον 5 σελίδες post. Είναι ήδη πολύ μεγάλο και ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες αν τους κουράζει.

    Καλή νίκη σας εύχομαι,

    Xαμένος κάπου ανάμεσα στην αριστερά και το χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα κανουμε οτι μπορουμε για να σας στηριξουμε κυριε Στεφανιδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα είμαστε εκεί για να σας στηρίξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σας επιτυχία... και απο αύριο με το καλό να αρχισέτε να εκτελείτε τις θέσεις τις οποίες παρουσιάσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή